Pár összefoglaló: Millenium actress, Paranoia agent, 5 cm per second

Pár általam már megnézett anime posztolásával elmaradtam, ezért gondoltam egybe veszem őket, hogy könnyítsek az életemen. Sőt a Millenium actresst nem is “már” láttam, hanem “már mióta” megnéztem, ezért már tényleg itt volt az ideje egy véleményezésnek. ^^” Az animét ugyanis még Londonban sikerült megszereznem, kb fele annyiért, mint amennyiért itthon árulják a Satoshi Kon műveket, szóval azóta is ez az egyik legféltettebb kincsem. 🙂

Millenium  actress:

millenium-actress1

Most következik az a rész, hogy megpróbálom értelmesen megfogalmazni azt, hogy “gyönyörű”. Chiyoko egy nagyon híres japán színésznő, egy interjú során meséli el az élettörténetét, vagyis a film végigvezet minket a múltját, egészen a jelenig, miközben a részesei lehetünk az emlékeinek, a két filmes által, akik az életéről kérdezik. Játszadozva a szubjektív és objektív valósággal, a rendező belerángat minket a mesélő világába, természetesen azzal a Satoshi Kon képességgel, hogy egyszerűen képtelenek vagyunk megkülönböztetni, vagyis elhatárolni az igazi valóságot a filmtől. A filmes emlékek egyszerűen megelevenednek, és olyan látszatot keltenek, mintha Chiyoko mindezt valóban átélte volna az előző életeiben. A színésznő különböző történelmi korszakokban jelenik meg, melyeken keresztül üldözi a szerelmet, így az egész film lényege, és története, a szerelem örökké tartó keresésében rejlik. Ehhez pedig hozzájön az a csodálatos animációs munka, amelynek következtében a néző képes egy sima elesést, vagy csak egy dobó mozdulatot olyan csodálattal szemlélni, ahogy azt csak az tudja, aki igazán értékelni képes a szép animációt.

Paranoia agent:

Ismét Satoshi Kon, de immár egy sorozat, vagyis az egyetlen sorozata. Kevésbé tetszett, mint a Millenium actress, de azért tetszett. Bár voltak olyan részek, vagyis egy rész a közepén, aminél nagyon le akartam állítani, de milyen jó, hogy nem tettem, mert utána következett a kedvenc részem az egész sorozatban, ami 3 emberről szólt, akik együttes öngyilkosságot akartak elkövetni, de egyszerűen nem sikerült nekik. 😀 Vagy… ki tudja! Ebből is látható, hogy a sorozat több skálán mozgó kritikával illeti a társadalmat, méghozzá a “hit-and-run assault” eszméjén keresztül. Ez a görkorcsolyás fiú ugyanis csak azokat környékezi meg, és azokra mér olykor halálos ütést a baseball ütőjével, akik számára nincs más kiút az életből, akik annyira kétségbeesettek, hogy várják a halált. Ezzel a szellemmel pedig sokmindenre próbál reflektálni, amivel a társadalmat támadja: a dolgozó emberek túlhajtottsága, az emberek érzelemmentessége, a számítógépes játékok negatív hatása, az emberi irígység, és megfelelési kényszer. Sok részen keresztül mutatott be sokfajta emberi sorsot, végül rávilágít arra, hogy az embernek szüksége van erre a szellemre, hogy elmeneküljön a mindennapi világ terhei elől, és ezt a menedéket a sorozatban, Japán kedvenc kis kutya figurájával azonosítja. (ilyen idol-szerű, csak plüssállat 😀 ) Persze egy karakteren keresztül megfogalmazódik a másik oldal igazsága, hogy bármilyen rosszra is fordulnak a dolgok, az embernek fel kell tudni állnia, és tovább élnie, bármi történjék. Tetszett a sorozat, az OP-jába meg beleszerettem.

5 cm per second:

5cm-per-second

Még csak most láttam, pedig egy amvmben is szerepelt a film. 😀 Szivettépő volt, bár számomra nem annyira mint a Hoshi no koe. Nekem a második chapter tetszett a legjobban, talán mert megérintett a rövid hajú lány karaktere. Amit pedig már megszokhattunk: a történet lényege a maró szívfájdalom, a vágyódás, és eltávolodás, a beteljesületlen szerelem, gyönyörű CG jelenetekel körítve.

Miért érzem, hogy most valami viccesebb dolgot kéne néznem?

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: