Oniisama e

sisters9he.jpg

Ez az a tipikus shoujo anime, aminek a megnézése után az embert egy szinte kielégíthetetlen szeretethiány emészti fel, amit azonnal enyhíteni akar, hogy kitörjön a depresszióból. Nehéz megfogalmazni azokat az érzéseket, amiket kiváltott belőlem ez a sorozat, mégis azon kívül, hogy eléggé depresszív vonulatokban mozog, sok szép dolgot lehet benne felfedezni. Leginkább ez a kettőssége adja meg neki azt a felejthetetlen hangulatot, ami egyből a top animék közé emeli.

A történet nem világmegváltó, de nem is kell, hogy az legyen. Épp ellenkezőleg… annyira életszagú, hogy mindenkinek sikerülhet egy pillanat alatt beleolvadnia a szereplők közé, és átérezni a gondolataikat. Persze a történet nem érhetne semmit a már említett karakterek nélkül, akik mind egy különálló jellem a saját gyengeségeikkel, és kitartásukkal, jó és rossz tulajdonságaikkal. Minden egyes anime elején természetesen az ember mindig kategorizál (ahogy ez az életben is működik), vagyis besoroljuk őket a tetsző, illetve a nem tetsző csoportok valamelyikébe. Azonban a vége fele, ahogy egyre többet megtudunk róluk, és egyre közelebb kerülnek hozzánk, már egyik sem illik bele a róla kialakított kategóriába. Egyrészt a remekül kidolgozott karakterfejlődés miatt, ami szinte az összes szereplőn érezhető (Fukiko-sama, Rei, Nanako, Mariko, Kaoru stb), melynek következtében megszűnnek olyanok lenni, amit eddig gondoltunk róluk. Rájövünk, hogy Kaorunak igenis vannak gyengeségei, hogy Fukiko igenis szerette Reit, és hogy Nanako képes kiállni magáért. Másrészt meg minél többet megtudunk róluk, annál tisztábban látjuk az okokat, amiért úgy viselkednek, ahogy megismertük őket.

80422586ea5.jpg

Az Oniisama e összességében egy csodálatos karakterdráma, ami teljesen az életből merít, talán ezért is annyira átütően megrendítő a drámaisága. Mégis annyi nehéz, és szomorú pillanat mögött észrevehető a kitartás iránti elkötelezettség, a változások elfogadása, és szükségszerűsége, más néven a felnőttéválás ténye, és a hibáinkon való túllépés. Meg persze maga a tény, hogy mindez az élet része…

Utóirat: Persze, hogy leszedtem az egész sorozatot mielőtt megírtam volna a posztot, így nem tudok hozzá képeket beszúrni… T_T Tudtam, hogy valamiért még nem lett volna szabad letörölni! Ezt megjegyzem innentől: előbb írd meg a posztot, és csak aztán törölj!

Reklámok

5 hozzászólás

  1. Erre csak azért nem mondhatom, hogy az első számú kedvencem, mert az az Utena^^ Egyébként kiemelkedő animének tartom és tényleg olyan érzéseket képes kiváltani az emberből, amiket más animéknek nálam nem sikerült. Van egy utánozhatatlan hangulata, amit egyrészt a zenének, másrészt a rajzoknak köszönhet (hát igen, Ikeda Riyoko tudhat valamit 😉 ).

  2. Hát igen… az Utenát nagyon nehéz überelni. 🙂 Az Oniisama e pedig nekem is egy eddig nem tapasztalt élményt nyújtott. A zenéről nem is írtam semmit! Én balga! Pedig az is gyönyörű volt! >_< Főleg az a zongorás rész, amit rengeteg jelenetnél bejátszottak!

  3. Woooow. Egy ujjamon megtudom számolni hányan ismerik ezt az animét. Pedig IMO zseniális, a sztori is, a karakterek is, meg minden. Az egyik legjobb shoujo cucc… Akartam is mostanában Én is blogbejegyzést írni róla 😀

  4. Igen, tényleg kevsen ismerik… én először a mangába kezdtem bele, amit eddig még csak a második kötet elejéig sikerült lefordítani, ezért döntöttem úgy, hogy megnézem a sorozatot, mert nagyon érdekelt a történet vége! >_<

    Várom már a blogbejegyzésed ezzel kapcsolatban! 😀

  5. Alapmű, de csak egy bizonyos érettségi szint után 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: