Akira

akira.JPG

Tegnap adták ezt az animét az mtv2-n, ezért gondoltam kihasználom a lehetőséget, és megnézem magamnak, mert különben soha a büdös életben nem töltöttem volna le megnézés céljából.

Most nem kezdenék nekiállni leírni a történetet, mert elég komplex, de az animeaddicts oldalán megtalálható azoknak, akiknek felkelti az érdeklődését (bár egy kicsit talán spoileres). Elég annyi, hogy egy motoros banda egyik tagját, Tetsuot, baleset éri, a hadsereg pedig elszállítja őt egy magánkórházba, ahol a rajta végzett tudományos kísérletek következtében hatalmas erő birtokába jut. Ez az anime elég bonyolult szálakon fut, amiért elég nehezen emészhető, és a történetbe pedig egy elég erős társadalomkritkát is vegyítenek, ami kifejezetten tetszett benne. Ugyanis a film az ember erőteljes hatalmi vágyát veszi célba.

SPOILER: Természetesen itt sem lehet megelégedni az animében kapott válaszokkal, hanem mindenben egy mögöttes tartalmat kell felfedezni. Eleve itt van Akira, aminek a lényegét nehéz megfejteni. Akirát az univerzum kezdete óta létező ősi energiának tartják, ami midnen emberben megvan, ha pedig valakiben megmutatkozik, akkor az emberisgé jövője attól függ, hogy ezt hogyan használják fel. Szerintem ez egy elég erőteljes metafora az emberi hatalomra, ami attól függően változik, hogy hogyan élnek vele. Ezzel egyidőben pedig, egy éles kritikát mondanak az emberiség felett, ugyanis épp a III. Világháború után járunk, és az emberi társadalom pedig pengeélen táncol.

Ha a megnézése után tényleg belemerülünk, szerintem a manga elolvasása nélkül is meg lehet fejteni. Egyébként a szinkron számomra nem volt vészes, igaz a japán közelébe sem érhet, ezért úgy mondom, hogy az animék magyar szinkronizálásához képest elfogadható volt.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: