Jigoku Shoujo: “Ippen shinde miru”

bscap011.jpg

Ez aztán tényleg egy nagyon eltalált horror anime volt, habár nem volt félelmetes, de lelkileg nagyon is megterhelő, mivel olyan történeteket ismertünk meg benne, amik olykor tényleg a tiszta emberi gonoszságot, és az ebből fakadó gyűlöletet mutatják be.

Maga a történet arról szól, hogy létezik egy internetes oldal, ahova ha valaki beírja éjfélkor az általa gyűlölt személynek a nevét, akkor a Pokol lány (rendes nevén Enma Ai) bosszút áll érte. A kérőnek csak annyit kell tenni, hogy meghúzza az Aitól kapott bábú nyakában lévő piros zsinort, és ezzel meg is köti a szerződést a bosszúra, vagyis a gyűlölt személyt egyenesen a pokolra küldi. Azonban a bosszúért nagy árat kell fizetnie: aki meghúzza a zsinort, saját maga is átkozott lesz, a lelke soha nem juthat a mennybe, és a halála után ő is a pokolra kerül.

bscap014.jpgbscap016.jpgbscap013.jpgbscap018.jpgbscap019.jpgbscap021.jpgbscap0251.jpgbscap0261.jpg

Valahol féltem, hogy unalmas lesz a sorozat, ami kár lett volna a remek alaptörténet miatt, ugyanis a legtöbb résznek ugyanaz volt a sémája: megismerünk egy embert, akit valamilyen sérelem ért, olykor enyhébb, valamikor meg nagyon borzalmas, és persze mindenki megidézi a pokol lányát bosszúért, majd tépelődik, végül pedig meghúzza a zsinort. Szóval ilyen szempontból kiszámítható volt, viszont ami tényleg felejthetetlenné teszi ezt a művet, azok a remekül kitalált és felvezetett történetek voltak. Akadtak olykor elég durva esetek, és olyankor szinte én is a szenvedő emberrel együtt húztam meg a zsinort (pl a cirkuszos résznél). Hiába volt minden elszenvedett brutalitás, itt is felmerültek a lényegi morális kérdések: feljogosít-e minket bármi is, hogy bárkit is a pokolra küldjünk? Hiszen még ha meg is érdemli, mi is ugyanúgy az ő sorsára jutunk. És persze jelenthet ez számunkra megnyugvást? Bizonyos részekben igenis jogosnak tűnik ez a bűntetés, azonban hiába történik meg a bosszú, magát a fájdalmat nem szünteti meg, és a gyűlölet még utána is megmarad, ráadásul egész életünkben ezzel a teherrel kell élnünk. Vagyis a bosszú nem jelent megoldást, még ha jogosnak is véljük. Azért a tényért pedig, hogy az ember átengedte magát a gyűlöletnek, ő is a pokolra kerül. Nehéz ezt megítélni, hogy mikor volt helyes és mikor nem, hiszen semmi sem lehet fehér vagy fekete. Voltak olyan részek, ahol egyszerűen nem volt más lehetőség, viszont máskor meg lehetett volna találni más kiutat. A lényeg viszont, hogy szerintem egyáltalán nem szabadna ilyen hatalmas erőt adni az emberek kezébe, mert a gyűlöletnek több formája is lehet, az emberek sokszor tévednek, és nem ezáltal nem mindig a megfelelő személy bűnhődik (ahogy ez pár részben is felmerült).

Nagyon tetszett az openingje, ami magában nagyon jó szám, ezzel a sorozattal valahogy mégse tudtam elképzelni. Maga az anime valahogy túl komor volt hozzá. A grafika meg egyszerűen gyönyörű volt, remekül illet ehhez a sorozathoz, sokszor volt olyan, hogy szinte meg lehetett érinteni az arcokat, annyira szépen voltak kidolgozva. A gyertyás megoldás is nagyon tetszett a végén, azt a részt pedig egyenesen imádtam, amikor Ai minden elkárhozott léleknél elmondta a szövegét, amit ezzel a mondattal zárt le: “Ippen shinde miru”.

Azoknak, akik nem látták, és nem tudják elképzelni:)

Szóval a sok egysíkú rész ellenére nagyon is tetszett ez az anime, és mindneképp meg fogom nézni a következő évadot, bár állítólag az nem sikerült annyira jól, mint az elődje.

Reklámok

9 hozzászólás

 1. hali!!!!!!!!szerinted tényleg létezik a pokoli kapcsolat????irj!!!

 2. szia!

  őőő… szerintem ez csak egy kivitelezése az emberi dühnek, és az ebből fakadó érzelmeknek. Alapjában véve, mint a legtöbb animénél, ebben is a mondanivalótt kell meglátni.

  De ha csak úgy általánosságban kérdezed, még nem volt szerencsém hozzá.

 3. Na végignéztem a második évadot. Hát durva mennyire kiüt belőle az emberi gonoszság. És az a megdöbbentő, hogy ezek a szituk elképzelhetők (sőt!!) a valóságban is. A vége nekem kicsit érthetetlen volt, de lehet, hogy azért is mert az első évadot nem láttam 😀 Majd még megtörténhet, hogy megnézem azt is 😀

  Ui.: Amúgy meglett a forgalmim!!!! 😀

 4. Jeeeeh!!! 😀 Gratula! 😀 Tudtam, hogy sikerülni fog. ^^
  Jah, és nézd meg az első évadot, mert az sokkal jobb… állítólag ^^.

 5. enma ai hány éves volt amikor feláldozták??6 vagy 10??!!

  mert mindenki mást mond!!!!

 6. Húha, jó kérdés… fogalmam sincs. ^^” Ezen még nem igazán gondolkoztam. ^^”

 7. Ai 7 éves volt mikor feláldozták. ha látátok az elsö évadot akkor tudnátok következtetni mivel ugy az évad befejezö részeiben Tsugumi és Hajime eljut egy templombe amit ugy hivnak hogy 7 éves gyerekek temploma amit még ano annak idején Sentarou Ai egyetlen baraátja alapitott.nah egybe foglalva Ai-t 7 évesen akarták feláldozni de végülis csak 13 éves korában ölték meg mert Sentarou 6 évig rejtegette

  • SPOILER!!!!

   nem 7 éves volt. amikor elöször akarták feláldozni akkor volt 7 éves, de a fiú megmentette a haláltól, és 6 évig az erdőben élt amikor lebuktak és a családjával együtt élve eltemették Ai-t. szóval kb 13 éves lehetett mikor “meghalt” de ugye még akkor feltámad és felgyújtja a falut.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: