Interlude

interludewallsmall4vo.jpg

Ismét egy nagyon elgondolkodtató animével van dolgunk, ami többszöri megnézést kíván meg a nézőtől, hogy bele tudjon merülni a történet mondanivalójába. Nem egyszerű feldolgozni ezt a sorozatot, de mindenképp megéri megprobálkozni vele, mert igazán fontos gondolatok vannak benne egyedülálló kivitelezésben.

A történet főszereplője egy gimnazista fiú, aki élvezi az életet legjobb gyerekkori barátjával, Tama-val. A fiút éjszakánként különös, és rémisztű álmok gyötörik, s néha a környezetében egyszercsak eltűnnek az emberek, és a város teljesen kietlenné válik. Az egyik hasonló helyzetben pillant meg a vonatállomáson egy lányt, aki azonban nem tűnt el a tömeggel együtt… Majd később kiderül, hogy a fiú körül történt különös események a Pandora Project részei, de ennél többet már nem szeretnék elárulni a sorozatból.

Amikor az animét néztem, és miközben próbáltam értlmezni, mindig az Utena jutott eszembe, gondolom mivel ebben a sorozatban is a valós világtól való menekülés és az emlékekbe való bezártság dominál. Azonban még ha meg is van az anime alaptézise, nagyon nehéz megfejteni az egész lényegi mondanivalóját. Az első két rész egyfajta előkészítés a végkifejlethez, amikben szépen adagolják az információkat, melyek végül fontosak lesznek a végső megértéshez. Azonban a harmadik rész már mindenkor, mindenhol, mindenkivel játszódik, szóval ott már nagyon kell figyelni, mert végülis az utolsó rész hordozza magába a választ, vagyis a történet mondanivalójának végső következtetését. Azonban mivel ez egy japán anime, természetesen ne reméljünk a végétől teljes megvilágosodást:D, sőt… a vége után kezd az ember igazán gondolkodni rajta.

Az egész történet a pandora project köré van helyezve, ami egy kis segítséget nyújt számunra az értelmezésben: Pandóra kíváncsíságában kinyitotta az istenektől kapott szelencét, amibe Zeusz bezárta a világ összes fájdalmát, magával hozva minden szenvedést. Egyedül csak a remény maradt mega a láda legaljában. Ezután több éves kín kezdődött, ezért Pandóra a reményt is kiengedte a szelencéből… S ebből vezethető le az, amit maga az anime is a visgálódása középpontjába helyez: az emlékekbe való eltemetkezés fájdalmát, és a továbblépés reményét feszegeti. A kettőt egymástól teszi függővé, valahogy mégis az utóbbi helyezi a nagyobb hangsúlyt: hiszen bármennyire is fáj az elmúlás, vagyis a múlttól való elszakadás, az embernek nem szabad az emlékeiben élnie. Szembe kell néznie a jövővel, és ebben csak a remény az, ami erőt ad neki.

interlude22.jpginterlude9.jpginterlude2.jpginterlude1.jpginterlude_004.jpginterlude_006.jpg

Spoiler: Eleve azon is érdemes elgondolkodni, hogy mi okozta a világ pusztulását, meg eleve ennek a jelentésén. A mondanivalóból kifolyólag pedig mindenképp a reménytelenség. Maga a kétely magunkban és másokban pusztítja el a világot. Elvégre a teljes kétségbeesésben nincs remény, vagyis nincs, ami tovább mozgatná a világot. A történet alaptézise valahogy így néz ki, azonban még maguk a karakterek is értelmezésért kiálltanak. Vagyis egy van közülük, aki érdemes erre, azonban nagyon nehezen megfejhető: Yaya. Ő volt az egyetlen, aki nem tűnt el a saját világából, és ezek után egyedül folytatta tovább az életét, reménykedve abban, hogy egyszer még mindneki visszatér. Pont ezért szerintem ő maga a remény megtesítője,(erre még leginkább a fiú hozzá intézet utolsó mondata utal) ami kivezeti főhősünket az emlékeibe zárt világból, és erőt ad neki, hogy egyedül szembenézzen a valósággal.

Eleinte talán nehezen emészhető animének látszik, talán azért, mert így is van:D, de mindenképp megéri megnézni, leginkább azoknak, akik szeretnek mélyebb gondolati témákban elmerülni.

Egyébként nagyon tetszett az animének az openinget helyettesítő újítása, ugyanis zenés bevezető helyett, egy szereplő saját belső gondolatait ismertük meg. Nagyon ötletes volt, ami igazán nagyot lendített az anime eredetiségén.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: