Gunslinger girl

gunslinger-girl2.jpg

Ismét egy lelkiekben megrázó anime! Nem alkottak hozzá egy összefüggő kerek történetet, azonban erre nem is volt szükség: eleve a mondanivaló leginkább a szereplők cselekedeteiben nyilvánul meg, és pont ezért lett ez egy kivételes alkotás a maga kategóriájában, mivel nagyon szépen felépített jellemekkel dolgozik ez az anime.

Ez a történet Olaszországban játszódik, ahol fiatal lányokat választanak ki egy új katonai kísérletbe, akiken először agymosást végeznek, majd mesterséges izmokaz ültetnek a testükbe, ami iszonyatosan megnöveli a testi erejüket. Azonban az agymosás talán nem is jön rosszul, mivel a kiválasztott lányok mind tragikus múlttal rendelkeznek: az egyiknek lemészárolták a családját, őt meg megerőszakolták, a másikat pedig a szülei akarták megölni… szóval mindegyiküknek van mit elfelejteni. Ráadásul ezeknek a lányoknak az élete jelntősen megrövidült az orvosi beavatkozások, vagyis a kísérletezés következtében, ezért egyikük sem élheti meg a felnőtt kort. A lányoknak van egy felügyelőjük, akik az ő kiképzésükért felelősek, és akikhez mélyen kötődnek: akár az életüket adnák, hogy megentsék a felügyelőjük életét, és kérdés nélkül végeznek bárkivel, aki kezet emel rájuk. A lányok élete tehát csak a felügyelőjük körül létezik, ezért a jellemük is úgy változik, ahogy ezek az emberek bánnak velük.

Ez az anime pontosan ezt a kapcsolatot állítja a középpontba, és több szempontból próbálja felvezetni a lehetséges válaszokat. Nemcsak a lányok érzéseit ismerhetjük meg, hanem a felügyelők lelki vívódásai is megmutatkoznak: mennyire szabad a lányokhoz közel kerülni ilyen helyzetben. Mivel a lányok kötődése a felügyelőikhez mesterségesen kialakított, ezért sokan elutasítóan bánnak velük. Mások pedig úgy érzik, hogy ezeknek a lányoknak mást is taníthatnak a gyilkoláson kívül, és megérdemlik a kedvességet. Ezeknek a lányoknak pedig a felügyelőik jelntenek mindent, és hiába mestersége ez az érzés, számukra akkor is valódi. Ebben az erőszakos világban, aminek a részesei lettek, csak a felügyelőkön keresztül tudnak emberi kapcsolatokra szert tenni. Csak nekik köszönhetően képesek létezni egyáltalán, mert ők adnak értelmet az életüknek: a lányok azért törekszenek a legjobbra, hogy megfeleljenek a felügyelőiknek. Egyszerűen minden másra érzéketlenek: hihetetlenül rémísztő, hogy ezek a lányok milyen hidegséggel, és üres tekintettel tudnak gyilkolni, ami mégis ellentétben áll azzal, hogy mennire mélyen tudnak kötődni a felügyelőkhöz.

gunslinger_girl__518405.jpg

Pont emiatt összességében egy csodálatos karakterdrámával van dolgunk, ami a felügyelők és a lányok közötti kapcsolatra helyezi a hangsúlyt, és folyamatosan felveti a történetből adódó morális kérdéseket. Szabad-e gyilkológépnek tekinteni azokat, akik még képesek mély kötődésre? Va-e hozzá jogunk, hogy megfosszuk őket minden kedvességtől?

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: