Haibane Renmei

haibanekep3.jpg

Úgy érzem egy újabb anime-remekművet volt szerencsém megnézni, ilyenkor pedig mindig meglepődöm, hogy az emberek még képesek ilyen gyönyörű történetet alkotni! A Haibane Renmei ugyanis egy elgondolkodtató, misztikus dráma, ami mély elvontságot követel a nézőtől. Maga a mondanivaló a létezés értelmét veszi célba, illetve saját magunk elfogadását, és a félelmeink leküzdését, mindezt pedig egy csodálatos, misztikus világgal körülvett történetbe foglalja!

A 13 részes sorozat egy új haibane érkezésével kezdődik. A Haibanekről azt kell tudni, hogy angyalszerű lények, szárnyakkal és glóriával, és mindegyik egy cocoon-nak nevezett gubóban jön a világra. Amikor pedig megszületik, nem emlékszik semmire a múltjából. Egyedül a cocoonban lévő álmukat tudják felidézni, és később erről az álomról nevezik el őket. Így kapja az új jövevény a Rakka nevet, aminek a jelentése zuhanás. Egyébként az újszülött haibane-kat nem kisbabaként kell elképzelni, mivel mindegyik már egy meglévő korban jön a világra, de mégis mindig fiatalon. Ezek a lények egy Glia nevű város környékén élnek, az egész területet pedig egy hatalmas, áthatolhatatlan fal veszi körül, amit a haibaneknek tilos megérinteniük. Csak a madarak, illetve a Toga-nak nevezett alakok képesek a falon túlra jutni. Attól eltekintve, hogy a haibanek azokat a dolgokat használják fel, amikre a város lakóinak már nincs szüksége, kialakul egy érdekes felvetés: mindenki, az egész város, sőt még a fal is mind a haibanekért van, hogy őket védelmezze. Azonban a történetre visszatérve: miután Rakka megszületik, az első pár rész azzal foglalkozik, hogy bemutassa nekünk a haibanek életét, és hogy megismerjük a többi szereplőt. Mégis az egész sorozat igazából csak 2 karakterre koncentrál: a történet először Rakkával indít, majd a hangsúly szép lassan áttevődik Rekire, és végül rá kell jönnünk, hogy ő a sorozat igazi főszereplője.

haibane_reki.jpg

haibanecast.jpg

Saját teória a sorozatról:(SPOILER)

Maga a történet, amiből kibontakozik az anime mondanivalója egyszerűen gyönyörűen felépített. Igaz sok kérdést vet fel, és még a vége után is nyughatatlan érzést hagy az emberben, ami gondolkodásra kényszeríti. Az első ilyen kérdés, amin elgondolkozunk, hogy mik is azok a haibanek, és hogy mi a rendeltetésük, azonban ez még a sorozat végére sem körvonalazódik ki teljesen. Csak bizonyos utalásokat kapunk segítségként, amiből a válaszra lehetne következtetni.

Az egész sorozat egy érdekes koncepcióra épül, ami egyenes könyörög, hogy gondolkodjunk el rajta. Az a tény, hogy a haibanek már egy érettebb (ergo nem kisbaba) formában születnek azt feltételezi, hogy ők mind olyan emberek voltak, akik ideje korán haltak meg. Az álmaik, amikre vissza kell emlékezniük, a haláluk körülményeire utal. Glia városát meg egyfajta Purgatóriumként kell felfogni, ahol ők mind egy esélyt kapnak arra, hogy behozzák a korai halálukkal elvesztett éveket, vagyis kitöltsék a létüket. Fontos az álmukra emlékezniük, talán azért, hogy idővel el tudják fogadni, hogy meghaltak, hogy megbékéljenek. Ha ez sikerült nekik, akkor készen állnak vagy arra, hogy újjászülessenek, vagy hogy a halál utáni lét következő állomására lépjenek (Mennyország?). Tehát haibanenek lenni egyfajta átértelmezést jelent, vagyis a létezés átértékelését… egy esély, ami lehetővé teszi, hogy szembenézzünk, és megbékéljünk önmagunkkal.

A varjakat azonban nehéz megfejteni: egyedül ők azok a lények, akik képesek a falon túlra jutni, és pont ezért azt tartják róluk, hogy ők a haibanek elveszett dolgainak az őrzői. Hiába ijesztő ezeknek a madaraknak a megjelenése, ebben az animében egyértelműen pozitív jelentéssel bírnak. Egy részről lehet az is, hogy a varjak muatatnak utat a bűnös haibaneknek (sin-bound), hogy megleljék az álmukat, és ezzel adnak nekik feloldozást. Mivel ők azok, akik mindkét világba belelátnak, vagyis csak ők vezethetik el a bűnösöket a helyes irányba.

Rakkát sem volt könnyű megfejteni, sőt lehet hogy egyáltalán nem sikerült, mivel a bűne még mindig nem világos előttem. Nagyon elgondolkodtató volt az a rész, amikor a lány a kútba esett, aminek a fenekén talált egy döglött varjút. Ez az egész szituáció szerintem az ő halálát mutatja be: a neve jelentése zuhanás, ő meg éppen beleesik egy kútba, a varjú pedig az ő saját halálának a megtesülése. Megbocsátást nyer azzal, hogy eltemeti a halott madarat, vagyis elismeri a saját halálát, és a bűnét. A bűne pedig szerintem nem az volt, amit sokan feltételeznek, vagyis hogy öngyilkos lett, hanem egyszerűen az hogy feladta, de nem ölte meg magát. Úgy érezte, hogy nem tartozik sehova, és egyszerűen el akart tűnni. Ez még feltételezheti az öngyilkosságot, akkor viszont eleve neki is fekete szárnyakkal kellett volna megszületnie, mint Rekinek. Szerintem a halála azonban a világ elől való menekülésből adódó véletlen baleset volt. Később pedig azért vált sin-bounddá, mert ez az elhagyatott érzés újból előtört benne miután Kuu elment, és ismét át kellett élnieami elől menekült, és ami a bűnévé lett.

Reki és Rakka kapcsolata pedig egyszerűen gyönyörűen kidolgozott. Úgy éreztem, hogy mindkettőnek szüksége volt a másikra, hogy megváltást nyerjen a bűne alól. Rakkának kellett valaki, aki éreztette vele, hogy tartozik valahová, hogy szükség van rá, vagyis hogy a léte nem hiábavaló. Reki pedig némán, de a szíve legmélyéből könyörgött valakiért, aki megmentheti őt. Azonban Reki igazi neve: “akin átgázoltak”, megmondja, hogy ő miért nem mert megbízni senkiben annyira, hogy segítséget kérjen tőle. Ő tényleg öngyilkos lett, hiszen ahogy a neve is mutatja, ő életében annyira csalódott valakiben, hogy ezt fájdalmat csak az öngyilkossággal tudta enyhíteni, és ezért született bűnös haibaneként, és ezért nem remélhetett megbocsátást. Legbelül elzárkózott mindenkitől, és a megbocsátás reménye nélkül ezért maradt számára ez a hely csak börtön. Azonban a végén sikerült legyőznie saját félelmét azzal, hogy segítséget kért, vagyis túl tudott lépni azon, amitől eddig rettegett, és végül elérte saját megváltását.

Ez elég hosszúra sikeredett, de ez egy olyan anime, ami feltétlen megérdemel ennyi magyarázatot. Mindenféleképp egy remekmű, ami a misztikum határán valós problémákat és gondolatokat feszeget, ezért azok számára ajánlom leginkább, akik szeretnek túllátni a felszínen, és belemélyedni egy történet mondanvalójába.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: